De invoer van de nieuwe plant-based verpakkingen genereert een CO2-uitstoot vermindering van 43% op 1L pakken en zelfs ruim 50% op 1,5L pakken. Met een totaal volume van 23 pakken per jaar levert het merk een serieuze bijdrage aan een duurzamere toekomst.
Het Duitse onderzoeksbureau Ifeu (Institut für Energie- und
Umweltforschung) heeft in opdracht van de verpakkingsleverancier van CoolBest, SIG,
onderzocht wat de CO2-uitstoot vermindering is t.o.v. de oude verpakkingen. De uitkomst
bevestigt dat het gebruik van de plantaardige verpakkingen aanzienlijk minder belastend is
voor het milieu.
Met de overgang naar plantaardige verpakkingen zet CoolBest de volgende grote stap
richting duurzaamheid. Het merk werkt al jaren intensief samen met de fruitleveranciers
om duurzaam fruit te telen, dat wordt gebruikt in de sappen. Ook aan de plant-based
verpakkingen werd achter de schermen lange tijd gewerkt voordat ze daadwerkelijk in
gebruik konden worden genomen.
“Verduurzamen is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. De trajecten om onze fruitteelt
volledig duurzaam te maken in landen als Brazilië, nemen jaren in beslag. Voor onze
verpakkingen zetten wij nu een grote stap door de plastic lagen (die in alle drankkartons
zitten) te vervangen door plant-based plastic. Wij hebben gekozen voor plantaardig
materiaal dat gemaakt wordt van houtresten: tallolie. Dit is een restproduct. Door er
nieuw materiaal van te maken krijgt het een tweede leven en hoeven wij niet eerst iets te
produceren, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld rietsuiker. Door plant-based plastic voor
onze pakken in te kopen, verminderen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Conventioneel plastic wordt van petroleum gemaakt, een fossiele brandstof die op een
gegeven moment op raakt. Ons volgende doel is om in 2020 alleen nog maar 100%
duurzaam geteeld fruit te gebruiken,’ vertelt Sabine Blom, Marketing Manager bij
CoolBest.
CoolBest maakt gebruik van de eerste plant-based SIG verpakking in Nederland, genaamd
SIGNATURE. Deze zijn 100% recyclebaar en volledig gelinkt aan plantaardige materialen
door het mass balance systeem, dat gecertificeerd wordt door ISCC (International
Sustainability & Carbon Certification). Dit internationaal erkende keurmerk resulteert in
transparantie en traceerbaarheid van de duurzame doelstellingen van CoolBest.
De volgende doelstelling is om uitsluitend duurzaam fruit te gebruiken. CoolBest werkt
intensief samen met de leverancier om fruit te telen met aandacht voor het milieu. Onder
andere door ervoor te zorgen dat de grond niet uitgeput wordt. Minstens zo belangrijk
vindt het merk dat haar boeren een eerlijke behandeling krijgen. CoolBest betaalt een
eerlijke prijs voor het fruit en zorgt dat het personeel werkt onder goede
arbeidsomstandigheden. De sinaasappels, kersen en aardbeien zijn al 100% duurzaam. Het
streven is om in 2020 alle fruitsoorten volledig duurzaam te telen.
Vanaf maart 2019 zit CoolBest in de nieuwe verpakkingen.